O General Manager της νεοσύστατης Marketing Greece, Ιωσήφ Πάρσαλης* ανταποκρίνεται στην πρό(σ)κλησή μας και απαντά στις ερωτήσεις μερικών από τους διαμορφωτές του υψηλού προφίλ της τουριστικής Ελλάδας… Οι ιδιοκτήτες** των συνεργαζομένων με τη HotelBrain ξενοδοχείων θέτουν, λοιπόν, τα ερωτήματα και ο κος Πάρσαλης δράττεται της ευκαιρίας και μας ορίζει το πλαίσιο της προώθησης της Ελλάδας στις τουριστικές αγορές…
Τι είναι Ελλάδα για εσάς;
Ιωσήφ Πάρσαλης: Ο κόσμος. Η Ελλάδα υπάρχει παντού. Στις επιστήμες, τέχνες, καινοτομία, διακρίσεις. Η Ελλάδα είναι οι άνθρωποί της. Που μπορούν με το έργο τους να ανοίγουν δρόμους.
Θεωρείτε ότι η προώθηση της Ελλάδας εκτός του «Sun Sea & Sand Concept” έχει πιθανότητες επιτυχίας; Κι αν ναι πώς σκοπεύετε να το πετύχετε;
Ι.Π. :Πιστεύω πολύ στο αναβαθμισμένο sea and sun concept, με νέες προσεγγίσεις και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, όπως sea n’ sun luxury, sea n’ sun authentic καθώς και με στοχευμένα τουριστικά προϊόντα, σχεδιασμένα να καλύπτουν εξειδικευμένες ανάγκες του προφίλ των ταξιδιωτών αλλά και την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επιπλέον, πιστεύω ότι η προώθηση της Ελλάδας γίνεται μέσα από μελέτη και ανάπτυξη συγκεκριμένων τουριστικών προϊόντων (εκτός του sea n’ sun), θεματικά ή με βάση τον προορισμό και σε συνάρτηση με τον τύπο του ταξιδιώτη. Έτσι, θα έχει επιτυχία η προώθηση της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η Κρήτη είναι ένα brand/product ως σύνολο, σχεδιάζοντας ολοκληρωμένα το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, τα κοινά που επιδιώκει να προσελκύσει και την κατάλληλη προώθηση μέσα από αποτελεσματικά κανάλια. Επιπλέον, όμως η Κρήτη μπορεί να έχει ειδικό προϊόν για τη τρίτη ηλικία, για τους λάτρεις της φύσης, κ.ά.
Μπορεί η Αθήνα να γίνει core και όχι stop over προορισμός; Και αν ναι πώς; Στοχεύοντας σε ποια είδη τουρισμού;
Ι.Π.: Για το μάρκετινγκ η Αθήνα ως brand/ τουριστικό προϊόν έχει τη δυναμική να αποτελέσει μια εξαιρετική ευκαιρία. Μοναδικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, διεθνώς γνωστό όνομα, ποικιλία χαρακτηριστικών και υποδομών. Ναι, πιστεύω ότι η Αθήνα μπορεί να γίνει core προορισμός, προβάλλοντας μια ανταγωνιστική ταυτότητα, που αισθάνομαι ότι απουσιάζει, και σχεδιάζοντας προϊόντα, αξιοποιώντας μοναδικά χαρακτηριστικά Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας (παραλιακό μέτωπο), πολιτισμό και city life, στην κατηγορία του city break. Η Αθήνα μπορεί να έχει ένα χαρτοφυλάκιο τουριστικών προϊόντων που εκτείνεται από event based city break, urban resort offering, business κ.ά.Να σημειώσω επιπλέον ότι η επιτυχία της Αθήνας ως τουριστικός προορισμός προϋποθέτει θετική επικοινωνία στο εξωτερικό κι όχι εικόνες των media όπως αυτές που συχνά βλέπουμε από γεγονότα, επεισόδια κλπ.
Συνεπώς, μπορεί η Αθήνα να γίνει στα επόμενα 5 χρόνια Ρώμη, Λονδίνο, Παρίσι, Πράγα, Βαρκελώνη (με την έννοια του all year μητροπολιτικού προορισμού); Κι αν ναι πώς επιτυγχάνεται ένας τέτοιος στόχος;
Ι.Π.: Ναι μπορεί. Στη Marketing Greece σχεδόν ολοκληρώνουμε τη μελέτη και δημιουργία των τουριστικών προϊόντων της Αθήνας. Αυτό που χρειάζεται είναι συντονισμός των εμπλεκομένων, ενιαία στρατηγική branding, συμφωνία στα τουριστικά προϊόντα της Αθήνας και ένωση δυνάμεων για τη στοχευμένη και αποτελεσματική προβολή τους στο εξωτερικό. Από την άλλη πλευρά, απαιτείται δράση για τα θέματα ασφάλειας, υλοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης του κέντρου και εξάλειψη, από τα διεθνή μέσα, της εικόνας μιας πόλης που καίγεται συχνά!
Ποιες νέες αγορές θεωρείτε τους επόμενους στρατηγικούς σύμμαχους;
Ι.Π.: Βλέπω τις αγορές ως στόχους ανάπτυξης. Η στόχευση αγορών γίνεται με γνώμονα στρατηγικούς στόχους όπως την ανάπτυξη των εσόδων και την επέκταση της τουριστικής περιόδου, σε συνάρτηση με το κόστος προβολής. Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στις ώριμες ευρωπαϊκές αγορές μας (Αγγλία, Γερμανία και γερμανόφωνες χώρες, Γαλλία και γαλλόφωνες, Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες, κ.ά.) και να αναπτύξουμε με αναβαθμισμένο Ελληνικό τουριστικό προϊόν αλλά και να δυναμώσουμε σε αγορές όπως η Ρωσία. Οφείλουμε να επανατοποθετηθούμε στην αγορά των ΗΠΑ, να δρομολογήσουμε στόχευση και σε αγορές όπως η Τουρκία και οι Αραβικές χώρες και τέλος να εξετάσουμε τις ευκαιρίες που προβάλλουν ως ενδιαφέρουσες για ανάπτυξη (π.χ. Κίνα, Βραζιλία).
Ποιες θεωρείτε ανερχόμενες αγορές και πώς σκοπεύετε να τις προσεγγίσετε;
Ι.Π.: Εξακολουθώ να θεωρώ ανερχόμενη τη Ρωσική αγορά και τις όμορες χώρες, με την Ουκρανία να προβάλλει ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και σε αυτές τις αγορές στοχεύουμε σε ανάπτυξη. Ήδη μέσω του γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το οποίο συνεργαζόμαστε στη Μόσχα, έχουμε δρομολογήσει ενέργειες για την προβολή ειδικά σχεδιασμένων προϊόντων για τη Ρωσική αγορά και την Ουκρανία με τα πρώτα αποτελέσματα. Επιπλέον, παγκοσμίως, προβάλλουν ως ανερχόμενες η Κίνα, η Βραζιλία κ.ά. Όπως ανέφερα στην προηγούμενη ερώτηση, πιστεύουμε στη στόχευση στις αγορές της παραδοσιακής μας πελατείας, κι αυτό προκύπτει από ειδικές μελέτες που τεκμηριώνουν την ιεράρχηση και στόχευση σε αυτές, αλλά και σε αγορές που μπορούν να ενισχύσουν την τουριστική ανάπτυξη, όπως αν στις αγορές της Ρωσίας, Τουρκίας κ.α.
Εσωτερική καμπάνια για τον εσωτερικό τουρισμό. Υπάρχει στα πλάνα σας; Κι αν ναι σε ποιους άξονες σκοπεύετε να την στηρίξετε;
Ι.Π.: Μέσω της ηλεκτρονικής μας πλατφόρμας www.discovergreece.com σκοπεύουμε να προβάλλουμε την Ελλάδα και την αφθονία των τουριστικών της προϊόντων (προορισμών και θεματικών). Σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε καμπάνια στην Ελληνική αγορά, παρακινώντας τους Έλληνες να ανακαλύψουν την Ελλάδα και να μιλήσουν για αυτήν στο discovergreece.com
Ποιο είναι το next best thing που μπορούμε να αναδείξουμε μετά το gastronomy project;
Ι.Π.: Πολλά έργα βρίσκονται σε εξέλιξη στη Marketing Greece. Για πρώτη φορά, έχουμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο που οδηγεί σε ένα πρώτο «μπουκέτο» τουριστικών προϊόντων που θα παρουσιαστούν στο τέλος του χρόνου. Αλλά το next big thing για μένα είναι το www.discovergreece.com ως ένα portal – «πύλη» της χώρας για την προβολή της Ελλάδας με τρόπο ανταγωνιστικό, διαφημιστικό και στοχευμένο. Επίσης, ταυτόχρονα με την καμπάνια του portal, πρόκειται να τρέξουν καμπάνιες στο διαδίκτυο, και αναμένουμε και τα πρώτα αποτελέσματα του δικτύου δημοσίων σχέσεων & digital communication που ήδη λειτουργεί σε Αγγλία, Γερμανία και Ρωσία ενώ προχωράμε και σε νέες συνεργασίες. Το next big thing είναι ότι υλοποιούνται σημαντικά έργα σε χρόνους ρεκόρ τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται ήδη και θα κορυφωθούν.
Ποιο είναι το επόμενο USP του ελληνικού τουρισμού που σκοπεύετε να αναδείξετε;
Ι.Π.: Ο Ελληνικός τουρισμός για δεκαετίες στηρίχτηκε στο «ήλιος και θάλασσα» σε εποχές που οι ταξιδιώτες ανακάλυπταν την χώρα μας και μαγεύονταν από τις ομορφιές της, τις θάλασσές μας και τις μοναδικές παραλίες μας. Σήμερα αυτό δεν αρκεί. Η Ελλάδα είναι μια ώριμη τουριστική αγορά. Σήμερα, η Ελλάδα οφείλει να υπερασπιστεί τη προϊoντική κατηγορία “sea n’ sun” με αναβάθμισή της και να προσφέρει luxury sea and sun, cultural sea n’ sun, κι άλλα. Αν προσθέσετε την ίδια προσέγγιση και σε άλλες προϊοντικές κατηγορίες (city break, culture, MICE, κλπ), το Unique Selling Proposition της Ελλάδας προκύπτει μέσα από την ανακάλυψη “more” offering, την μοναδικότητά της και την προσιτή πολυτέλεια που μπορεί να προσφέρει ως μαγευτική εμπειρία!
Ένα μόττο με το οποίο δεν θα επιλέγατε να διαφημίσετε ποτέ την Ελλάδα…
Ι.Π.: Δεν θα επέλεγα να «διαφημίσω» την Ελλάδα ως one way communication αλλά να την επικοινωνήσω με συναρπαστικές ιστορίες και με χρήση της δύναμης του διαδικτύου ως conversation & two way dialogue. Δεν θα επέλεγα ένα στατικό μήνυμα, μονοσήμαντο και περιοριστικό. Δεν θα επέλεγα ένα μήνυμα που λέει πολλά ή τίποτα. Θα επέλεγα μια λέξη που τοποθετεί την Ελλάδα πάνω από στερεότυπα και περιγραφές. Θα ήθελα μια λέξη που να λέει απλά πόσο μαγευτική είναι η Ελλάδα και να μπορώ με αυτή τη λέξη να αναπτύξω κανάλια επικοινωνίας με το κοινό της τεράστιας online κοινότητας για να μοιραστώ μαζί τους το πλούσιο χαρτοφυλάκιο εμπειριών που μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα.
* Iossif Parsalis is an experienced professional in the Marketing Communications field. His experience lies with agency and client affiliations.
Iossif has designed and implemented integrated corporate and political communications programs, and advertising campaigns for major accounts in various sectors, covering the areas of marketing, corporate and political communications, media relations, crisis and issues management, internal communication, event management, campaign management, corporate affairs, public relations, digital engagement programs.
Holding a degree in English literature and Linguistics at a graduate level and at postgraduate in Public Relations & Strategic Communications and having assumed the role of strategy consultant, he founded his own consultancy, built on the sector of strategic communications management.
Subsequently, he held top level managerial positions at leading PR and advertising agencies in Greece. Iossif is highly experienced in bringing together all available resources to meet the desired business objectives. His specialties are strategic communications, campaign planning and management, digital marketing strategy.
** Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ξενοδόχους που συνεργάζονται με τη HotelBrain για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της συνέντευξης.